Cum să folosești hashtag-urile în comunicarea pe social media

Mai folosim hashtag-urie sau nu?

În era digitală actuală, comunicarea pe social media a devenit un element cheie al strategiilor de marketing ale brandurilor și indivizilor. Unul dintre instrumentele esențiale pentru a face ca mesajele tale să ajungă la o audiență mai largă și mai relevantă sunt hashtag-urile.

Însă, în 2023, se pune întrebarea dacă aceste simboluri (#) mai funcționează sau dacă au fost deja depășite de noile tendințe în comunicarea online. Hai să vedem care este rolul hashtag-urilor pe social media, dacă încă mai au valoare și cum să le utilizezi eficient pentru a-ți promova conținutul.

Ce sunt hashtag-urile și cum funcționează?

Toată lumea știe ce sunt și le folosește în zilele noastre, chiar și la profilurile personale. Pe scurt hashtag-urile sunt cuvinte cheie sau fraze scurte, marcate cu simbolul „#”, care sunt folosite pe platformele de social media pentru a grupa și organiza conținutul. Când un utilizator face click pe un hashtag sau caută după el este redirecționat către toate postările publice care includ acel hashtag. Acest lucru ajută la conectarea utilizatorilor cu conținutul relevant și la descoperirea unor subiecte specifice.

Rolul principal al hashtag-urilor este de a crește vizibilitatea conținutului pe social media. Ele îți permit să ajungi la audiența țintă mai ușor. Însă pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie să știi cum să le utilizezi în mod inteligent.

Hashtag-urile: tendințe și eficiență

Hashtag-urile au fost inițial create pe Twitter în 2007 și s-au răspândit rapid pe toate platformele majore de social media, inclusiv Facebook, Instagram și TikTok. Cu toate acestea, în ultimii ani au apărut întrebări cu privire la eficiența lor.

Care sunt tendințele actuale?

 • Hashtag-urile de nișă: în loc să folosească hashtag-uri generale, mulți creatori de conținut și branduri se orientează către hashtag-uri mai specifice. De exemplu, în loc de #food, un restaurant ar putea folosi #VeganBurger pentru a ajunge la o audiență personalizată.
 • Hashtag-uri caracteristice: mai multe companii au adoptat hashtag-uri personalizate pentru campaniile lor de marketing. Acestea încurajează utilizatorii să creeze și să distribuie conținut legat de brand, crescând astfel angajamentul și vizibilitatea.
 • Hashtag-uri interactive: pot fi folosite pentru a implica audiența în concursuri, întrebări și provocări. Acest lucru poate crește angajamentul și poate ajuta la construirea unei comunități online active în jurul brandului sau conținutului.

Mai sunt eficiente hashtag-urile?

Eficiența hashtag-urilor depinde în mare măsură de cum sunt folosite și de platforma specifică pe care le utilizezi. Cu toate că unii specialiști susțin că utilizarea hashtag-urilor poate duce la o scădere a angajamentului pe unele platforme, în general, ele încă au o importanță semnificativă.

Consultanții Meta recomandă folosirea hashtag-urilor la postările organice, în detrimentul reclamelor/postărilor promovate.

Pentru a utiliza hashtag-urile în mod eficient în comunicarea pe social media în 2023, iată câteva sfaturi esențiale:

 1. Cunoaște-ți audiența: înțelege interesele și preferințele audienței tale și utilizează hashtag-uri relevante pentru a te conecta cu ea.
 2. Folosește o combinație de hashtag-uri: nu te limita la un singur hashtag. Utilizează o varietate de hashtag-uri generale, specifice și personalizate pentru a-ți diversifica publicul țintă. Vezi mai jos câte hashtag-uri este recomandat să folosești pentru fiecare platformă.
 3. Fii creativ: încearcă să creezi propriile hashtag-uri unice pentru brandul tău. Acest lucru te poate ajuta să te diferențiezi și să implici mai mult audiența. Vezi cât de important este limbajul și ce rol are în comunicarea pentru brandul tău!
 4. Monitorizează performanța: urmează metricile pentru a vedea care hashtag-uri funcționează cel mai bine pentru conținutul tău și ajustează-ți strategia în consecință.

Folosirea corectă a hashtag-urilor depinde de specificul fiecărei rețele

Hai să vedem câte hashtag-uri ar trebui să folosești la o postare în funcție de platformă și cum să le alegi pentru a susține cu succes brandul tău.

Instagram este una dintre cele mai populare platforme pentru vizualizare și interacțiune. Aici, hashtag-urile joacă un rol crucial în creșterea vizibilității conținutului tău. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerezi cu numărul lor. În general, 5-15 hashtag-uri relevante și specifice pentru postarea ta sunt suficiente. În plus, asigură-te că hashtag-urile sunt legate direct de conținut și că sunt populare în comunitatea ta de interes.

Pe Facebook, hashtag-urile nu sunt la fel de importante ca pe alte platforme, dar totuși pot adăuga valoare conținutului tău. 1-2 hashtag-uri sunt de ajuns pe această rețea socială. Concentrează-te pe hashtag-uri care definesc corect postarea și care pot fi căutate de utilizatorii interesați de subiectul respectiv.

LinkedIn este o platformă de networking profesională, așa că hashtag-urile trebuie să reflecte acest aspect. 3-5 hashtag-uri legate de industrie, locul de muncă sau subiectele abordate în postare sunt ideale. Evită hashtag-urile prea informale sau nepotrivite pentru mediul profesional.

Pinterest este o platformă vizuală care se bazează în mare parte pe căutare. Utilizarea a 10-15 hashtag-uri relevante și descriptive poate ajuta la promovarea conținutului tău. Include cuvinte cheie specifice imaginii tale pentru a ajuta utilizatorii să te găsească mai ușor.

Pe Twitter, caracteristica principală este viteza, iar mesajele sunt limitate la 280 de caractere. În acest caz, este recomandat să folosești 2-3 hashtag-uri bine alese, care să reprezinte esența mesajului tău. Folosește hashtag-uri populare din domeniul tău și care sunt relevante pentru tweet-ul tău.

Hashtag-urile pot fi o unealtă puternică în strategia ta de social media marketing, dar nu există o abordare unică potrivită pentru toate platformele. Adaptează numărul și alegerea hashtag-urilor la specificul fiecărei rețele sociale pentru a-ți maximiza impactul.

Cum să alegi hashtag-uri potrivite

 1. Caută cu atenție: Realizează o cercetare a hashtag-urilor relevante pentru industria și subiectele tale. Utilizează instrumente precum Instagram Hashtag Search sau Twitter Trends pentru a identifica cele mai potrivite.
 • Alege hashtag-uri specifice: Hashtag-urile generale pot fi supraaglomerate, ceea ce reduce vizibilitatea ta. Optează pentru cele mai specifice, care atrag un public țintă.
 • Ține cont de popularitate: Unele hashtag-uri sunt mai populare decât altele. Folosește o combinație de hashtag-uri populare și mai puțin cunoscute pentru a crește șansele de a fi remarcat.
 • Personalizează: Creează hashtag-uri personalizate pentru brandul tău și campaniile tale. Acestea pot contribui la crearea unei identități distincte.

Hashtag-urile rămân un instrument valoros în comunicarea pe social media în 2023. Cu toate că au apărut noi tendințe și schimbări în modul în care sunt utilizate, ele pot îmbunătăți în continuare vizibilitatea conținutului tău și pot ajuta la atingerea audienței țintă. Cu o strategie bine gândită și o înțelegere a schimbărilor din mediul online, hashtag-urile pot juca un rol esențial în succesul pe social media.

Ai nevoie de promovare online pentru brandul tău?
Hai să ne auzim.